Objectiu
C1: seleccionar i preparar els materials i instruments per facilitar l'observació i/o l’exploració dels usuaris, d'acord amb el protocol establert i amb les indicacions del responsable del pla de cures.
CE1.1 Descriure les principals característiques anatomofisiològiques i les patologies més freqüents del sistema cardiovascular, respiratori i excretor.
CE1.2 Descriure les posicions anatòmiques d'ús més normalitzades per a l’exploració d’un facultatiu, en funció de l'estat o les condicions de l'usuari.
CE1.3 En un supòsit pràctic, cal fer el mesurament de la temperatura i de la tensió arterial, tenint en compte els llocs anatòmics més freqüents per obtenir-lo i el material per dur-lo a terme.
CE1.4 Descriure els procediments de mesurament de la glucèmia digital.
C2: aplicar procediments de neteja i desinfecció de materials i instruments d'ús comú en l'atenció higiènica i en la cura sanitària bàsica i descriure els processos de recollida de mostres.
CE2.1 Detallar el procés de desinfecció i identificar els mètodes que s'han d'utilitzar segons les característiques dels mitjans materials utilitzables.
CE2.2 Descriure la seqüència d'operacions que s'han de dur a terme per efectuar la neteja dels mitjans materials utilitzables.
CE2.3 Indicar les fases i característiques del procés d'esterilització i descriure les tècniques que s'han d'emprar i els mètodes de control de qualitat d'aquests processos.
CE2.4 En un supòsit pràctic, cal:
- Decidir la tècnica d'higiene adequada a les característiques del cas i seleccionar els mitjans i productes de neteja en funció d'aquesta tècnica.
- Realitzar tècniques de neteja adequades al tipus de material.
- Efectuar tècniques de desinfecció i verificar la qualitat dels resultats.
- Descriure els procediments de control i prevenció d'infeccions.
- Descriure les tècniques i els mitjans en funció de l'origen de la mostra biològica que es recollirà.
- Descriure els riscos existents associats als residus dels productes utilitzats.
C3: executar les ordres de prescripció d'administració de medicació per via oral, tòpica i rectal, i precisar el material que cal emprar segons la tècnica demanada.
CE3.1 Descriure les característiques anatomofisiològiques de les vies més freqüents d'administració de fàrmacs i dels materials per administrar medicació per diferents vies.
CE3.2 Indicar els procediments d'aplicació de tècniques en aerosolteràpia i oxigenoteràpia, així com els materials per administrar-les.
CE3.3 Descriure els principals riscos associats a l'administració de medicaments en funció del tipus de fàrmac i de la via d'administració.
CE3.4 En un supòsit pràctic, d'aplicació de tractaments locals i d'administració de medicació, cal:
- Seleccionar els materials per administrar medicaments per via oral i tòpica.
- Escollir el mètode de fred-calor més indicat per a la situació plantejada.
- Preparar la medicació.
- Realitzar l'administració de fàrmacs per via oral, tòpica i rectal.
CE3.5 Especificar les mesures higienicosanitàries que cal tenir en compte durant la realització de les diferents tècniques.
C4: efectuar les tècniques de trasllat, mobilització i acompanyament en la deambulació d'un usuari, segons el seu grau de dependència.
CE4.1 Descriure les característiques i les aplicacions més freqüents de les tècniques de posicionament de persones enllitades en funció del seu estat i condicions.
CE4.2 Indicar les tècniques de mobilització, deambulació i trasllat de persones dependents, adaptar-les en funció del seu estat i condicions, i identificar els procediments i maneres de fer que garanteixin una càrrega segura i la prevenció d'aparició de possibles lesions.
CE4.3 Identificar la informació precisa que s'ha de donar a l'usuari i el procediment de transmissió més idoni, per orientar, instruir i afavorir l'autonomia de l'usuari, segons les seves possibilitats, en les activitats de trasllat, mobilització, deambulació, posicionament així com en el manteniment d'ajudes tècniques.
CE4.4 En un supòsit pràctic, cal aplicar les diferents tècniques de mobilització, trasllat i deambulació segons les necessitats de “confort” i del grau de dependència de la persona, utilitzant, si s’escau, les ajudes tècniques prescrites.ç
C5: descriure les tècniques bàsiques sanitàries d'urgències i de primers auxilis, i determinar la més adequada segons la situació.
CE5.1 Descriure l'existència d'una urgència vital i els mecanismes d'actuació previstos en una unitat o servei, i explicar les tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP), hemorràgies externes, accidentats i politraumatitzats.
CE5.2 En supòsits pràctics degudament caracteritzats, cal:
- Aplicar cures d'urgència en cremades.
- Aplicar cures d'urgència en congelacions.
- Aplicar cures d'urgència en descàrregues elèctriques.
- Aplicar cures d'urgència en intoxicacions.
- Aplicar cures d'urgència en mossegades i picades.
- Aplicar cures d'urgència en ingestió de cossos estranys.